*
ACP * Kullanıcı Paneli * Üyeler * Arama * Pano Kılavuzu

Kayıt OlOturum Aç

| Sistem saati: 03 Eyl 2010, 14:53

Pano anasayfası » İSLAM » Kur'an Çalışmaları

Tüm zamanlar UTC + 2 saat [ DST ]

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 11 ileti ]  Sayfaya git 1, 2  Sonraki
Bu Kategoride Arama:
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: Kur'an'a Göre Konuşma Kuralları
İletiTarih: 14 May 2008, 09:24 
Genel Yönetici

Kendini Nasıl Tanımlıyor?: Kur'an Araştırmacısı
KUR'AN'A GÖRE KONUŞMA KURALLARI

1-Amelsiz Sözden Sakınmak
Kitap'ı okuyup durduğunuz halde kendinizi unutur da başkalarına mı iyilikle emredersiniz? Düşünmez misiniz?.2/Bakara-44
Ey inananlar! Yapmayacağınız şeyi niçin söylersiniz? .Yapmayacağınız şeyi söylemeniz, Allah katında büyük gazaba sebep olur.61/Saf-2-3
2-Doğru konuşmak
Ey iman edenler! Allah'tan korkun ve doğru söz söyleyin. (Böyle davranırsanız) Allah işlerinizi düzeltir ve günahlarınızı bağışlar. Kim Allah ve Resûlüne itaat ederse büyük bir kurtuluşa ermiş olur.33/Ahzab-70-71
3-Etkili Söz Söylemek
İşte bunların kalblerinde olanı Allah bilir. Onlardan yüz çevir, onlara öğüt ver, kendilerine tesirli sözler söyle.4/Nisa-63
4-Etkili Söz Söylemek için Dua Etmek
Musa dedi ki: «Ey Rabbim! Benim göğsüme genişlik ver, İşimi bana kolaylaştır. Dilimden düğümü çöz.Böylece söyleyeceklerimi anlayabilsinler.20/Taha-25-26-27-28
5-Sözü Güzellikle ve Yumuşak Söylemek
Rabbinin yoluna, hikmetle, güzel öğütle çağır; onlarla en güzel şekilde tartış; doğrusu Rabbin, kendi yolundan sapanları daha iyi bilir. O, doğru yolda olanları da en iyi bilir.16/Nahl-125
Sen ve kardeşin, ayetlerimle gidin; beni anmakta gevşek davranmayın. Firavun'a gidin, doğrusu o azmıştır. Ona yumuşak söz söyleyin, belki öğüt dinler veya korkar.20/Taha-42-43-44
6-Boş ve Faydasız Söz Söylemekten Sakınmak
Gerçekten müminler kurtuluşa ermiştir; Onlar ki, namazlarında huşû içindedirler; Ki onlar; boş sözlerden yüz çevirirler.23/Mümimun-1-2-3
İnsanlar arasında, bir bilgisi olmadığı halde Allah yolundan saptırmak için gerçeği boş sözlerle değişenler ve Allah yolunu alaya alanlar vardır. İşte alçaltıcı azap bunlar içindir.31/Lokman-6
7-Maruf-Güzel Söz Söylemek
Allah'ın sizi koruyucu kılmış olduğu mallarınızı, beyinsizlere vermeyin, kendilerini bunların geliriyle rızıklandırıp giydirin ve onlara güzel söz söyleyin.4/Nisa-5
İsrailoğullarından, «Allah'tan başkasına kulluk etmeyin, anne babaya, yakınlara, yetimlere, düşkünlere iyilik edin, insanlarla güzel güzel konuşun, namazı kılın, zekatı verin» diye söz almıştık. Sonra siz pek azınız müstesna, döndünüz; hala da yüz çevirip duruyorsunuz.2/Bakara-83
8-Yapılamayacak Bir İşin Sözünü Etmekten Sakınmak
Yapmayacağınız şeyi söylemeniz, Allah katında büyük gazaba sebep olur.61/Saf-3
9-Sözü Söylerken Adaleti Gözetmek
Yetim malına, erginlik çağına erişene kadar en iyi şeklin dışında yaklaşmayın; ölçüyü ve tartıyı doğru yapın. Biz kişiye ancak gücünün yeteceği kadar yükleriz. Konuştuğunuzda, akraba bile olsa sözünüzde adil olun. Allah'ın ahdini yerine getirin. Allah size bunları öğüt almanız için buyurmaktadır.6/Enam-152
10-Alçak Sesle konuşmak
Yürüyüşünde tabiî-mütedil ol, sesini alçalt. Unutma ki, seslerin en çirkini merkeplerin sesidir.31/Lokman-19
Ey inananlar! Allah'tan ve Peygamberinden öne geçmeyin; Allah'tan sakının, doğrusu Allah işitir ve bilir. Ey inananlar! Seslerinizi, Peygamberin sesini bastıracak şekilde yükseltmeyin. Farkına varmadan, işlediklerinizin boşa gitmemesi için, Peygambere birbirinize bağırdığınız gibi yüksek sesle bağırmayın.49/Hucurat-1-2
11-İnsanlara En Güzel Sözü-Vahyi İletmek
Kullarıma söyle, sözün en güzelini söylesinler. Sonra şeytan aralarını bozar. Çünkü şeytan, insanın apaçık düşmanıdır.17/İsra-53

FECR
http://www.kurannesli.net

http://kuranneslifecr.blogspot.com/

İletiyi rapor et
 Profile bak  

İleti başlığı: Re: Kur'an'a Göre Konuşma Kuralları
İletiTarih: 14 May 2008, 09:41 
Genel Yönetici
Kullanıcı avatarı

FECR yazdı:
10-Alçak Sesle konuşmak
Yürüyüşünde tabiî-mütedil ol, sesini alçalt. Unutma ki, seslerin en çirkini merkeplerin sesidir.31/Lokman-19
Ey inananlar! Allah'tan ve Peygamberinden öne geçmeyin; Allah'tan sakının, doğrusu Allah işitir ve bilir. Ey inananlar! Seslerinizi, Peygamberin sesini bastıracak şekilde yükseltmeyin. Farkına varmadan, işlediklerinizin boşa gitmemesi için, Peygambere birbirinize bağırdığınız gibi yüksek sesle bağırmayın.49/Hucurat-1-2

Fecr abi bu alçak sesle konuşma işini abartan hemşeriler var...Hitabet hususunda bir ders ve sohbet ortamında yine sesleri alçak olabiliyor...Ve bu sebeple dinleyicilerini sıkıntıya sokabiliyorlar...

Sanırım burdaki ses alçaltma dengeyi muhafaza eden bir ses tonundan bahsediyor..Yani ne yüksek sesle ne de çok alçak sesle muhatabımıza eziyet etmemeli, dinleyiciyi sıkıntıya sokmamalıyız...vesselam

İletiyi rapor et
 Profile bak  

İletiTarih: 14 May 2008, 10:56 
Genel Yönetici

Gerçektende bazen alçak veya kısık sesle konuşulması hele ki seminer veya konferanslarda olursa sıkıntıya sebeb oluyor.
Öndekiler duyuyor,arkadakiler uyuyor. ;)
Tuğba Hanımın yorumundan sonra alçak/kısık diye tercüme edilen kelimeyi araştırmaya başladım.
Köken olarak “gadda”kökünden emir olarak gelmiş ayette.
Başka ayette var mı diye baktım.
Gördüm ki 24/Nur-30 ve 31 de geçiyor:

Mümin erkeklere söyle: Gözlerini bakılması yasak olandan çevirsinler, mahrem yerlerini, korusunlar.(gözlerini kıssınlar)
Mümin kadınlara da söyle: Gözlerini bakılması yasak olandan çevirsinler, iffetlerini korusunlar.
Gözleri kısmak/korumak
Sesleri kısmak
Seslerin kısılması nasıl olmalıydı,
Gözleri kısmak derken gözleri haramdan sakındırmak/kötü/fahşa/çirkin/müstehcen şeylere bakmamak olarak anlıyorduk
Ama
Sesleri kısmaktan ne anlamalıyız diye düşündüm
Ragıg el İsfahani’nın Müfredat adlı kitabına bakıyım dedim
Orada “gadda” kelimesi şu anlam veriliyordu:
“Bakış,sesi kısmak,kapta olanı eksiltmek”
İnsanın dolu/içinin taştığı durumları olur kimi zaman
Bağıracak yer/boşalacağı ortam bulmak ister.
İşte o anlarda insan boşaldığında dengesini koruyamazsa karşısındaki kimselere kırıcı sözler edebilir.Bu da hiç hoş bir üslub olamaz herhalde.
Allah bize ayetinde konuşmamızda bile mütedil olmamızı söylerken içimizdeki dışımıza vururken bile itidali elden bırakmamamız gerektiğini söylüyor herhalde.
İçimizde bir kişiye beslediğimiz kini dışarı vururken bile bağıra/çağıra değil de en güzel şekilde iletmemiz gerektiği ortaya konuluyor.Allahu A’lem

Tuğba Hanıma teşekkür ederim düşünmeye sevkettiği için.

İletiyi rapor et
 Profile bak  

İletiTarih: 14 May 2008, 11:31 
Kıdemli Üye

Kendini Nasıl Tanımlıyor?: Meraklı
Günahı düşmanlığı ve Peygamber'e karşı gelmeyi fısıldamayın :

Ey iman edenler! Aranızda gizli konuşacağınız zaman günahı düşmanlığı ve Peygamber'e karşı gelmeyi fısıldamayın. İyilik ve takvayı konuşun. Huzuruna toplanacağınız Allah'tan korkun. (Mücâdele 9)

İletiyi rapor et
 Profile bak  

İletiTarih: 14 May 2008, 11:37 
Kıdemli Üye

GIYBET ETMEMEK :

Ey o bütün iyman edenler! Zannın bir çoğundan çekinin çünkü zannın ba'zısı vebaldir, tecessüs de etmeyin, ba'zınız ba'zınızı gıybet de etmesin, hiç arzu eder mi ki biriniz kardeşinin ölü halinde etini yesin? Demek tiksindiniz! O halde Allaha korunun, çünkü Allah tevvabdır, rahîmdir . HUCÛRAT 12

İletiyi rapor et
 Profile bak  

İletiTarih: 14 May 2008, 11:42 
Kıdemli Üye

KÖTÜ SÖZÜ AÇIKÇA SÖYLEMEMEK (ancak ...)

Allah kötü sözün açıkça söylenmesini sevmez; ancak haksızlığa uğrayan başka. Allah her şeyi işitici ve bilicidir. Nisa 148

İletiyi rapor et
 Profile bak  

İletiTarih: 14 May 2008, 11:49 
Genel Yönetici

Katkın için Allah razı olsun oguzbakar kardeş
ilavelerini ben başka bir çalışmamda "Kur'ana Göre Kötü Ahlakın Nitelikleri"nde ele almıştım.
viewtopic.php?f=11&t=1049

Ben burada konuşmada dikkat edilecek kurallar olarak ele almıştım.
selamlar

İletiyi rapor et
 Profile bak  

İletiTarih: 14 May 2008, 17:42 
Yeni Üye

Fecr Kardeşim

Bu minval üzere yaptığınız Kur'an çalışmalarınızdan çok istifade edip arşivliyorum.Rabbim ecrini versin hayır üzere kılsın inşallah.
Bir de şunu sormak istiyorum: Her başlığı tek tek mealden her defasında okuyarak tarama yöntemiyle mi yapıyorsunuz yoksa yönteminiz nedir?
Bu tür çalışmalar yapacaklara örnek olması açısından soruyorum?

Forumum tüm üyelerine genel hitabım:
Bu tür özgün çalışmalar da kardeşlerimiz kendi yöntemlerini yazarsa diğer üyeler için ışık olur düşüncesindeyim.

Duayla...

İletiyi rapor et
 Profile bak  

İletiTarih: 14 May 2008, 18:52 
Genel Yönetici

Duaekseni Kardeşim.
Bazen olur ki meal veya tefsir okurken bir cümle veya kavram/kelime dikkatimi çeker.
Bununla ilgili başka ayetler var mı diye araştırmaya başlarım.
Bazen olur ki forumda bir tartışma vardır onu okurken bir soru sorulur.Mesela İman etmemiş bir şahın cennete girip girmeyeceği tartışılıyor.Aklıma "habitat a'maluhum" yani "onların amelleri boşa gitmiştir"ayeti aklıma gelir.
Hemen "habita"ile ilgili ayetleri,bilgisayarımda yüklü olan Hayran 2.3 programından "Mu'cemül Müfehres"ten araştırıyorum.Onları tek tek tasnifliyorum.
Bakıyorum "Kimlerin ameli boşa gider?"
Buluyorum
Onları başlıklar halinde sıralıyorum.
Hayran 2.3 programında 10 farklı meal var.
Çalışmama meali alırken seçiçi oluyorum.
Özellikle araştırdığım konuyu mealinde belirteni tercih ediyorum.Eğer yoksa ben metnine göz atıp parantez veya kesme işaretiyle meali veriyorum.Tek bir meala bağlı kalmıyorum.
Ayrıca meali verirken sure isimlerini ve kaçıncı sure olduğunu özellikle belirtiyorum.Sadece sayısallı ayet ve sure numaralarına pek ısınamadım.İnsanlar bırakın da sure isimleriyle de haşır nesir olsun.Müslümanım diyen kaç kişi Kur'an surelerin ilk 11'ini sayabiliyor.Ama tuttuğu veya tutmadığı bir futbol takımının sadece ilk 11'ini değil,yedeklerini bile sayıyorlar. ;)

Çalışmamı yaparken bazen Kuran fihristi kitaplarından faydalandığım da oldu ama geneli benim araştırmalarımdır.
Bazen çalışmalar 10-15 dk.bazen 30-40 dk.sürüyor.
Bazen de araştırmaları sürdürüyorum,ara ara ekleyerek günlerce sürüyor.
Kardeşlerime faydalı olabildim ise gerçekten mutlu olurum.
Allah Emanet olun.

İletiyi rapor et
 Profile bak  

İletiTarih: 15 May 2008, 12:26 
Üye

sevgili fecr yüreğine sağlık çok faydalı bir çalışma...

humaniter@hotmail.com

İletiyi rapor et
 Profile bak  

Forumu Daha İyi Nasıl Kullanabileceğinizi Öğrenmek İçin Tıklayın Kur'an Nesli Dergisinin Yeni Sayısını İncelemek İçin Tıklayın
Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 11 ileti ]  Sayfaya git 1, 2  Sonraki

Pano anasayfası » İSLAM » Kur'an Çalışmaları

Tüm zamanlar UTC + 2 saat [ DST ]

BU KONUYLA BENZER KONULAR

FORUM
 YAZAR
[SORU] Hadisler Kur'an'a Arz Edilerek Mi Anlaşılmalı?  Soru/Cevap  MuratK
Kimin Kuralları?  Kur'an Çalışmaları  oguzbakar
Kur'an ve Sünnete Göre İnanç ve İbadet  Kavram Analizleri  MuratK
ÜÇ KONUŞMA, ÜÇ SORU, BİR TESBİT  Kur'an Çalışmaları  malik bin nebi

Kimler çevrimiçi